24 iunie 2010

O lectură de vacanţă

Guillermo del Toro & Chuck Hogan • THE STRAIN - hc, Harper Collins, 2009 / MOLIMA - tpb, Litera, 2010

Sînt fanul lui Guillermo del Toro de la primul film al francizei Hellboy, iar Pan's Labyrinth e unul dintre filmele din propriul Top 10. Nu-i de mirare, aşadar, că am comandat THE STRAIN cu mult înaintea apariţiei efective a volumului - care, apropo, a beneficiat de un trailer extraordinar - bazîndu-mă pe cele ştiute despre imaginaţia prodigioasă a lui del Toro. Cei de la Book Depository şi-au făcut datoria cu promptitudine şi am primit volumul hardcover (ediţia britanică, desigur) la numai o zi după lansarea oficială. Am ştiut încă de-atunci că aceasta avea să fie una dintre cărţile care mă vor însoţi în vacanţă. Lecturile-mi de plăcere sînt îndeajuns de rare încît să mi le aleg cu cea mai mare grijă. A, da: Chuck Hogan e autorul unor thrillere cu elemente supranaturale; e un amănunt important, se va vedea pe mai departe de ce.

Începutul volumului mi-a adus aminte de episodul de debut al serialului Fringe. Un avion aterizează la New York şi, imediat, turnul de control pierde legătura cu piloţii. Se descoperă ulterior că toţi pasagerii sînt morţi, exsanguinaţi, iar cabina e plină de urme ciudate. Ulterior însă, se întîmplă ceva ciudat: pilotul şi trei dintre pasageri îşi revin! Autorităţile declanşează o anchetă de teama unui atac biologic şi intră în scenă un epidemiolog care descoperă la cadavrele pasagerilor manifestări uluitoare, care-l îndreptăţesc să creadă că e ceva necurat la mijloc. Ca în orice thriller ce se respectă, apar personaje cu duiumul în scene scurte şi în aparenţă disparate: vizita unui bătrîn cămătar de origine est-europeană aparent ţicnit, secvenţe din viaţa de zi cu zi a unui deratizator de elită, ne sînt prezentate problemele de familie ale epidemiologului, mai avem şi un şmecheraş de cartier plătit să efectueze un transport misterios... Pare începutul unui thriller de serie.

Pînă cînd se întîmplă ceva şi mai ciudat: cadavrele pasagerilor dispar, iar prin oraş sînt semnalate diferite incidente ce implică indivizi care se comportă straniu. Iar toate acestea se întîmplă în cursul nopţii. Epidemiologul nostru şi colega sa cea frumoasă şi inteligentă, cu care are o relaţie extraprofesională, încep să bănuiască adevărul şi iau legătura cu bătrînul cămătar care pare să ştie ceva concret despre strania epidemie.

Încercările de a da o explicaţie ştiinţifică ciudatelor evenimente descrise se combină cu legende vechi de origine (of course!) românească şi, pe nesimţite, thrillerul cu ameninţări bio-teroriste alunecă spre supranatural şi, prin descrierile extrem de plastice, spre un horror visceral cu vampiri şi zombi. N-am să intru în alte amănunte legate de plot, cartea îşi are meritele sale incontestabile şi merită citită şi descoperită pagină cu pagină.

Cititorul avizat nu va avea dificultăţi în a discerne îndeajuns de limpede cam ce gen de scene a abordat fiecare dintre autori. Hogan se ocupă de părţile aşa-zis realiste, iar Guillermo del Toro de cele cu tentă supranaturală, iar vampirii săi şi istoria lor denotă plastic imaginaţia-i bolnavă (în sens superlativ, desigur). Ca thriller, e o carte oarecum „de serie”; ca roman cu vampiri, e o gură de aer proaspăt pentru cei sătui de adolescenţii palizi, romantici şi cu comportament de emo din maculatura lui Stephenie Meyer. Nu, nu e o capodoperă, dar e o lectură de vacanţă excelentă.

Să mai precizez că e doar cel dintîi volum al unei proiectate trilogii ce va purta titlul acestui prim roman, THE STRAIN. În ceea ce mă priveşte, am să aştept următoarele volume cu nerăbdare.

PS: Cartea a apărut recent, cu titlul MOLIMA, şi în traducere românească, în colecţia „Thriller” a editurii Litera. Tălmăcirea (decentă) din engleză îi aparţine Marianei Piroteală. Aspectul grafic îngrijit şi o paginare absolut demenţială (mulţumiri Ofeliei Coşman) fac din volumul editat de Litera un obiect frumos. Volumul poate fi comandat online de aici.

PPS: O părere diferită poate fi citită aici.

Horia Nicola Ursu

Un comentariu: