AUTORI


DOCTOROW, CORY 
(n.1971)

A urmat cursurile unor şcoli alternative din Toronto şi a fost angajatul celebrei librării Bakka Books, specializată în comercializarea exclusivă a cărţilor F/SF. A renunţat la studii la 17 ani şi, pentru scurtă vreme, s-a mutat în Mexic, cu intenţia de a se dedica scrisului. N-a mers. În următorii ani, a urmat cursurile a patru universităţi, pe care le-a abandonat fără a finaliza vreo licenţă. A lucrat ca programator, ca website designer, ca voluntar în America Centrală, la o companie cinematografică şi o agenţie de publicitate, a întemeiat o companie producătoare de software şi, în cele din urmă, a devenit director de comunicare la Electronic Frontier Foundation, o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop protejarea drepturilor civile, cu accent pe utilizarea noilor tehnologii. A publicat prima povestire într-un semiprozin la vîrsta de 17 ani, iar „Craphound”, prima sa povestire publicată într-o publicaţie profesionistă, a apărut în 1998, în Science Fiction Age. A urmat cursurile „fabricii de scriitori” Clarion în 1992, iar în 2005 a fost invitat să ţină un curs în cadrul acesteia. A cîştigat premiul Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant în 1999, iar nuveleta „0wnz0red” a fost nominalizată la Premiile Nebula în 2004. În colaborare cu Karl Schroeder a publicat THE COMPLETE IDIOT’S GUIDE TO PUBLISHING SCIENCE FICTION (2000). Prima sa culegere de povestiri, A PLACE SO FOREIGN AND EIGHT MORE (2003), a cîştigat Premiul Sunburst în acelaşi an, iar romanul său de debut, DOWN AND OUT IN THE MAGIC KINGDOM (2003), i-a adus un Premiu Locus, fiind urmat de EASTERN STANDARD TRIBE (2004) şi de fantezia urbană SOMEONE COMES TO TOWN, SOMEONE LEAVES TOWN (apărută în ianuarie 2006 şi într-o ediţie limitată în limba engleză publicată sub licenţă Creative Commons, la Millennium Press). La începutul anului 2007 a publicat un nou volum de povestiri, OVERCLOCKED, care cuprinde şase texte noi. A colaborat cu Charles Stross la mai multe povestiri, între care se numără „Unwirer” (publicată pe măsura scrierii ei într-un weblog de mare succes), „Flowers from Al” şi „Jury Service”, care a avut parte şi de o urmare, „Appeals Court” (cele două nuvele fiind publicate laolaltă într-un supliment al revistei Argosy sub titlul THE RAPTURE OF THE NERDS). Nuvela „Themepunks” (2006) a apărut în traducere românească ca un volum individual, sub titlul UN MILIARD DE ŞANSE (Millennium Press, 2007). În 2008 a publicat romanul LITTLE BROTHER, destinat în principal publicului tînăr; romanul i-a adus o nominalizare la Hugo şi premiile Prometheus, Sunburst şi Campbell Memorial. În 2009 apare MAKERS, o dezvoltare romanescă a nuvelei „Themepunks”, iar în 2010 un nou roman YA, FOR THE WIN.


HAULICĂ, MICHAEL 
(n.1955)

A fost supranumit „Papă al F&SF-ului românesc” datorită activităţii sale prodigioase în domeniu. Este scriitor, autor al volumelor de povestiri MADIA MANGALENA (1999) şi SINGURĂTATE ŞI ÎNGERI (2001) şi al romanului AŞTEPTÎND-O PE SARA (2005).  În 2010 a publicat POVESTIRI FANTASTICE (Millennium Press), o selecţie a celor mai valoroase povestiri ale sale, completată cu texte inedite. Povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, bulgară şi daneză şi i-au adus numeroase premii şi prezenţe în antologii. În calitate de editor a publicat volumele de debut ale lui Marian Coman, Roxana Brînceanu, Victor Dragomir, Ciprian Mitoceanu etc. şi a editat antologiile ATELIERKULT: POVESTIRI FANTASTICE, MILLENNIUM FANTASY & SCIENCE FICTION, DANSÎND PE MARTE ŞI ALTE POVESTIRI: A DOUA ANTOLOGIE ATELIERKULT. A fondat revistele Alternativ SF (pornită iniţial ca supliment al unui cotidian), Lumi virtuale şi Fiction.ro. Are o activitate publicistică prodigioasă, susţinînd rubrici despre literatura F&SF în Ziarul Financiar, Observator Cultural şi Dilemateca. O primă selecţie de publicistică i-a fost publicată în 2007 sub titlul NU SÎNT GURU, la editura Tritonic. Este  senior-editor la Millennium Press şi redactor-şef al e-zinului Galileo Online.


URSU, HORIA NICOLA 
(n.1969)

Lucrează în domeniul editorial din 1995, după o relativ scurtă, dar intensă carieră de jurnalist. În calitate de editor a „năşit” debutul mai multor scriitori români de marcă  (Ladislau Daradici, Liviu Radu, Ona Frantz, Bogdan Bucheru etc.) şi a condus colecţii de F&SF la editurile Dacia, Fahrenheit, OmniBooks şi Millennium Press. Între 1997 şi 2003 a editat revista Ficţiuni şi, ca traducător, a transpus în româneşte volume semnate de Anne Rice, Robert A. Heinlein, Fred Hoyle, Norman Spinrad, Greg Egan, Joëlle Wintrebert, John Grisham, Ian Fleming, Tom Clancy etc. În 2005 a fondat Millennium Press, împreună cu Bogdan Tudor-Bucheru.
În 2006 a publicat la Tritonic antologia TRANSFORMAREA LUI MARTIN LAKE ŞI ALTE POVESTIRI, iar în 2007 a co-editat cu Jeff VanderMeer antologia MILLENNIUM EST. În 2009 au apărut primele două volume ale seriei de antologii MILLENNIUM, cel dintîi fiind co-editat împreună cu Michael Haulică, iar cel de-al doilea, subintitulat ŞASE ANI DE FICŢIUNI, fiind o retrospectivă a prozelor de autori români apărute în revista Ficţiuni. A publicat proză scurtă în revista ArtPanorama editată de Dan-Silviu Boerescu şi în antologiile ROMÂNIA SF 2001 (editor: Dan-Silviu Boerescu) şi VREMEA DEMONILOR (editor: Costi Gurgu).